Welkom op de website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment.
Mis je een product? Neem dan contact met ons op.

Search

Welkom op de website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment. Mis je een product? 
Neem dan contact met ons op.

Wie zoet is krijgt lekkers

Sinterklaas is weer in het land en Pakjesavond komt steeds dichterbij… Bij een heerlijk avondje hoort natuurlijk ook veel lekkers en daarom staat deze blogpost in het teken van Sinterklaas baksels. Lekkere speculaaspoppen, zelfgemaakte kruidnoten en originele chocoladeletters mogen niet ontbreken bij zo’n avond gezelligheid!

De S van Speculaas

Als Sinterklaas in het land is, mogen we weer volop smullen van allerlei verschillende speculaas traktaties. Speculaas cakes, speculaaspoppen, speculaasbrokken, kruidnoten en noem het allemaal maar op! Alhoewel wij in de winkel ook heerlijke mix hebben om speculaascake te maken, heb ik voor deze blogpost toch gekozen voor lekkere en authentieke speculaaspoppen. Ook leuk, met het deeg wat overblijft kan je kruidnootjes maken!

Voor 5-10 speculaaspoppen (afhankelijk van de grote van je speculaasplank) en nog wat kruidnoten, heb je aan de helft van een pak Bakzolder Speculaas (dus 425 gram) genoeg! Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je aan de slag gaat.

Ingrediënten speculaaspoppen:

 • 425 gram Bakzolder Speculaas mix
 • 125 gram roomboter of margarine
 • Een klein scheutje melk
 • Eventueel nog halve of geschaafde amandelen
 • Bloem
 • Speculaasplank
 • Deegroller
 • Bakplaat met bakpapier

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed het tot een stevig deeg. De melk zorgt ervoor dat het deeg niet te droog wordt, dus als het nog wat droog aanvoelt of het niet aan elkaar wilt blijven plakken, zou je nog wat melk kunnen toevoegen. Laat het deeg in vershoudfolie een paar uur rusten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de speculaas een lekkere en kruidige smaak krijgt.

Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even door. Bestrooi de plank met bloem en zorg er hierbij voor dat alle plekjes in de vorm goed bedekt zijn. Klop het resterende bloem uit de plank en rol een stukje deeg uit over de plank. Om het koekje uit de vorm te krijgen, klop je de plank ondersteboven op een vlakke ondergrond. Vooral de eerste paar koekjes zullen wat lastig uit de plank komen, waardoor je soms wat harder op de achterkant van de plank moet slaan. Mijn eerste paar koekjes vond ik niet mooi uit de vorm komen, waardoor ik het deeg gewoon opnieuw tot een bolletje heb gekneed en het daarna nog een keertje probeerde! Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en leg deze vervolgens nog een uurtje in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de koekjes mooi hun vorm blijven behouden. Bak de speculaasjes vervolgens in ca. 15 minuten op 155 graden. De speculaas wordt pas hard als deze helemaal is afgekoeld, waardoor je de koekjes het beste op de plaat af kan laten koelen. Anders kunnen ze misschien breken en dat wil je natuurlijk niet!

Als de speculaaspoppen in de oven zitten, kan je het overige deeg gebruiken om kruidnootjes mee te maken. Kneed het deeg tot een bol en rol deze uit, zodat je een lange staaf krijgt. Snijd deze in gelijke kleine stukjes en rol hier bolletjes van. Plaats de bolletjes ongeveer 1 cm van elkaar op een bakplaat met bakpapier en druk de bovenkanten licht aan. Hierdoor krijgen ze de vorm van een kruidnoot. Bak de kruidnootjes in ca. 10 minuten op 155 graden af. Laat ook deze afkoelen op de bakplaat tot de kruidnootjes hard zijn.

Originele chocoladeletters

Ligt jouw letter altijd net niet meer in de schappen? Waarom maak je dan niet gewoon je eigen letter?! Het is namelijk helemaal niet moeilijk om een mooie chique chocoladeletter te maken! Het enige wat je nodig hebt is smeltchocolade, boter en een versiering naar keuze, waarbij je natuurlijk helemaal los kan gaan!

Ingrediënten chocoladeletters (ongeveer 3 of 4 wat kleinere letters):

 • 350 gram smeltchocolade naar keuze (ik koos voor de melkchocolade)
 • 105 gram roomboter
 • Leuke versiering naar keuze, zoals sprinkels, strooigoed, kleine chocolaatjes, kruidnootjes…
 • Een spuitzak met spuitmondje 2D
 • Bakpapier en een stift

Teken de letters die je wilt maken eerst met een stift op het bakpapier, dit maakt het een stuk makkelijker om de letters straks op te spuiten! Verwarm vervolgens ongeveer 3/4 van de smeltchocolade au bain-marie en roer goed tot alle chocolade gesmolten is. Pak de kom van de pan en voeg de rest van de chocolade toe. Laat het geheel afkoelen tot 30 graden en klop intussen de boter luchtig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de chocolade bij de boter en zorg ervoor dat het helemaal gemengd is voordat je het mengsel in je spuitzak met spuitmondje doet. Op dit moment is de chocolade nog vrij dun, waardoor het handig is om eerst de spuitzak boven het spuitmondje een paar keer te draaien zodat de vulling er niet uit kan lopen. Laat de chocolade een paar minuten in de koelkast wat opstijven, maar zorg er voor dat deze niet te hard wordt! Het moet nog wel opgespoten kunnen worden. Vul vervolgens de letters die op het bakpapier getekend staat met kleine toefjes op. Let op dat alle toefjes wel goed met elkaar verbonden zijn, anders kan de letter snel breken.

Nu is het tijd om creatief te zijn! Gebruik je favoriete Sinterklaas snoepgoed of mooie sprinkels om je chocoladeletter te versieren. Laat de letters ongeveer een uurtje hard worden in de koelkast en daarna kan je er lekker van genieten!

Heb jij nou ook zo’n heerlijke Sint traktatie gemaakt en ga je deze delen op social media? Gebruik dan bij het plaatsen van je foto(‘s) de hashtag #kookwinkeldegruijter of tag ons op @kookwinkeldegruijter en wie weet verschijnt jouw foto ook op onze pagina of in onze story!

Heb je een vraag over bovenstaande recepten? Vraag het aan mij of één van mijn collega’s! Je kan ons altijd bereiken via:

Instagram: @Kookwinkeldegruijter
Facebook: @Kookwinkeldegruijter
E-mail: info@kookwinkeldegruijter.com

Of kom gezellig langs in onze winkel!

Groetjes Evi