Welkom op de nieuwe website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment.
Mis je een product? Neem dan contact met ons op.

Welkom op de nieuwe website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment. Mis je een product? 
Neem dan contact met ons op.

Recept: Red Velvet Cake Bowl

Yes! De eerste blogpost over een recept is een feit! Ik ga je in deze post over een heerlijk opkomend taartje/ toetje vertellen, namelijk de Red Velvet Cake Bowl. De cake bowl staat aan het begin van haar carrière en volgt de poké bowls, smoothie bowls en alle andere lekkere gerechtjes in een kom op. Het is eigenlijk vrij simpel om te maken en je kan alle zoetigheden die jij lekker vindt met elkaar combineren. Ideaal is ook dat je bij een verjaardagsfeestje of als nagerecht bij een geslaagde dinnerparty iedereen zijn eigen bowl kan serveren. Dit ziet er super feestelijk uit en is net wat anders dan de taartpunten die iedereen gewend is.

Ik zal zo stap voor stap het recept voor een Red Velvet Cake Bowl uitleggen, maar je kan met een cake bowl eindeloos variëren. Je kan bijvoorbeeld andere toppings gebruiken of een andere vulling opspuiten. Of gewoon een hele andere cake bakken! De keuze is reuze en het is allemaal lekker!

Voor de Red Velvet Cake Bowl heb je het volgende nodig:

Red Velvet Cake:

 • 500 gram Red Velvet Cake mix
 • 3 grote eieren
 • 150 ml zonnebloemolie of (room)boter
 • 110 ml water

Witte Chocolade Bavarois:

 • 75 gram mix voor Witte Chocolade Bavarois
 • 75 ml water
 • 250 ml ongesuikerde slagroom (niet geklopt)

Royal Icing:

 • 250 gram mix voor Royal Icing
 • 37,5 ml water

Je kunt natuurlijk zelf kiezen wat voor topping jou het lekkerste lijkt, maar ik heb voor mijn bowl de volgende toppings gekozen:

 • Verse aardbeien, frambozen en blauwe bessen
 • Witte chocolade (stukjes of vlokjes)
 • Happy Sprinkles Colour Up
 • Rode hagelslag

Ik heb de volgende bakbenodigdheden gebruikt:

 • Een cakevorm van 20 cm. De grootte van je cakevorm maakt niet veel uit voor dit recept, omdat je aan het einde de cake toch in stukjes snijdt!
 • Een mini-donut vorm
 • Bakspray voor het invetten van de vormen
 • Spuitzakken met spuitmondjes voor het vullen van de mini-donut bakvorm, het opspuiten van de bavarois en het decoreren van de mini-donuts. Gebruik voor de mini-donuts een rond spuitmondje. Voor de bavarois kan je een spuitmondje kiezen wat jou mooi lijkt en voor de decoratie van de mini-donuts kan je het beste een klein rond spuitmondje gebruiken waarmee je fijne lijntjes kunt zetten
 • Een handmixer en mengkom
 • Natuurlijk een mooie kom waarin je je bowl gaat maken!


De eerste stap is het maken van de cake en de mini-donuts. Roer eerst de boter zacht en voeg daarna de Red Velvet cake mix, de eieren en het water toe. Meng de ingrediënten rustig door elkaar en mix het geheel daarna 3 minuten lang op de middelste stand. Als dit klaar is, kan je de oven voorverwarmen op 160 graden en de bakvormen invetten met de bakspray. Vul de cakevorm met ongeveer 2/3 van het beslag en doe de rest van het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje. Vul hiermee de mini-donut vorm. Bak eerst de cake in ca. 55 minuten gaar. Hierna kan je de mini-donuts op dezelfde oventemperatuur bakken. De baktijd is een beetje lastig in te schatten, dus controleer tussendoor met een satéprikker of de donutjes al gaar zijn. Ik ben begonnen met de timer op 10 minuten en heb daarna de tijd met 5 minuten opgehoogd. Elke oven is anders, dus controleer regelmatig of je baksel al gaar is!

Laat de cake en de mini-donuts goed afkoelen. In de tussentijd kan je de bavarois vast maken, want die kan je altijd eventjes laten opstijven in de koelkast.

Voor de witte chocolade bavarois klop je eerst de slagroom op. Zorg hierbij dat de slagroom niet te stijf wordt. Meng vervolgens de bavarois mix met het water en spatel dit mengsel door de opgeklopte slagroom. Mijn bavarois was nog wat dun, dus heb ik het een halfuurtje in de koelkast laten opstijven.Om de donutjes te decoreren heb ik Royal Icing gemaakt. Hiervoor heb ik 250 gram, dus de helft van het pakje, gemaakt, omdat je anders veel te veel hebt. Het is natuurlijk zonde om weg te gooien!

Meng de mix voor de Royal Icing met het water en mix het 4 minuten lang goed door elkaar. Doe het in een kleine spuitzak met een klein rond spuitmondje en decoreer de mini-donuts hiermee. Let hierbij op dat je donutjes al volledig zijn afgekoeld, anders smelt de icing. Ik was hierbij iets te snel, waardoor mijn mini-donuts net iets minder mooi zijn geworden dan dat ik gehoopt had..

Strooi voordat de icing hard wordt de rode hagelslagjes over de donuts heen.

Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in mooie plakjes. Ik heb ook een paar hele aardbeien met de kroontjes eraan in mijn bowl gedaan, waardoor de groene kleur de bowl wat frisser laat ogen.
Snijd de witte chocolade in kleine stukjes. Je zou ook witte chocoladevlokjes kunnen gebruiken, dan hoef je niet te snijden! Snijd een kwart van de Red Velvet cake in blokjes van ongeveer 2 cm.

Nu alle voorbereidingen gedaan zijn, is het tijd voor de opmaak van de bowl.

Snijd een paar plakken van de cake en leg deze op de bodem van de kom. Doe de witte chocolade bavarois in een spuitzak met een mooi spuitmondje en spuit een flinke laag op de cake. Leg aan één kant van de bowl een aantal cakeblokjes. Begin aan de andere kant met het fruit en werk zo naar elkaar toe. Strooi de witte chocolade stukjes over de bowl en spuit hierna nog wat toefjes bavarois op. Geef de bowl wat extra kleur met de vrolijke Happy Sprinkles!

Als finishing touch leg je een aantal mini-donuts bovenop en klaar is je bowl!

Eet smakelijk!

Instagram: @Kookwinkeldegruijter
Facebook: @Kookwinkeldegruijter
E-mail: info@kookwinkeldegruijter.com

Share on facebook
Share on whatsapp