Welkom op de website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment.
Mis je een product? Neem dan contact met ons op.

Zoeken

Welkom op de website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment. Mis je een product? 
Neem dan contact met ons op.

It’s Spooky Season: bakken maar!

Halloween is dit jaar, net als alles eigenlijk, wat anders dan normaal. De griezelige feestjes gaan dan misschien niet door, maar dan heb je des te meer tijd om lekker te bakken! En nog beter: je hoeft je baksels niet met iedereen te delen en kan lekker alles voor jezelf houden!

In deze blogpost geef ik je drie heerlijke zoetigheden ter inspiratie voor een ideale Halloween 🎃

Meringue spookjes

Ingrediënten:

☠ 14 gram Meringue poeder
☠ 250 gram fijne kristalsuiker (let op: 2 delen van 125 gram)
☠ Zwarte kleurstof

Benodigdheden:

☠ Citroensap
☠ Spuitzak met spuitmondjes (#2R)
☠ Satéprikker
☠ Mengkom en mixer

Het duurt even, maar dan heb je ook wat… De meringues moeten een lange tijd (wel 1,5 uur!) in de oven, dus je hebt wat geduld nodig voordat je je tanden in deze lekkere zoete spookjes zet! Deze lange baktijd is nodig, omdat de meringues helemaal moeten uitdrogen.

Het recept wat ik hier bespreek lijkt heel simpel, maar het kan soms best wel lastig zijn om meringues goed te krijgen. Daarom geef ik je ook een aantal superhandige tips waardoor de spookjes niet kunnen mislukken!

Om te beginnen is het belangrijk dat je een schone en droge kom gebruikt om je meringues in te mixen. De mengkom moet ook vetvrij zijn en hiervoor smeer ik de kom altijd in met citroensap en veeg ik deze vervolgens met een droge schone doek af. Het zuur van de citroen zorgt ervoor dat een eventueel vet laagje in de kom loskomt.

Hierna kan je beginnen met het recept. Meng het meringue poeder met het water en de helft (dus 125 gram) van de suiker. Mix dit op de hoogste stand door elkaar tot er een wit schuim ontstaat. Strooi tijdens het mixen de tweede helft van de suiker in een straaltje bij het mengsel. Blijf mixen op de hoogste stand totdat het mengsel heel dik is. Om te testen of de meringues al klaar zijn om op te spuiten, kan je de mengkom voorzichtig op z’n kop houden. Als het mengsel niet beweegt, is het klaar! Ook kan je met je garde testen of je al pieken kan trekken van het schuim. Als deze stijf blijven staan, is het goed.

Verwarm nu de oven voor op 120 graden en doe het mengsel in een spuitzak met spuitmondje. Ik heb een rond spuitmondje gebruikt, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een gekartelde te pakken. Spuit eerst een wat breder buikje op en zorg er hierbij voor dat je de spuitzak nog niet omhoog haalt. Beweeg daarna langzaam naar boven terwijl je nog een keertje kort knijpt en haal de spuitzak dan snel weg. Als het goed is, vormt de bovenkant dan een puntje en lijkt de vorm op een spookje. Vul zo de hele bakplaat.

Doe een beetje zwarte kleurstof op een bordje en prik met het puntje van een satéprikker het gezichtje in de spookjes. Nu zijn de meringues klaar om in de oven te gaan!

Bak de meringues in ca. 1,5 uur op 120 graden droog. Ze zijn goed als ze niet meer aan de bakplaat blijven plakken. Laat de meringues een uur in de open oven afkoelen.

Skelet en mummie koekjes

Ingrediënten:

☠ 250 gram Koekjesmix
☠ 125 gram boter
☠ 500 gram Royal icing
☠ 75 ml water
☠ Groene kleurstof

Benodigdheden:

☠ Bloem (voor het uitrollen van de koekjes)
☠ Deegroller
☠ Koekjes uitsteker peperkoekmannetje
☠ Mengkom met mixer en 2 bakjes voor de icing
☠ Spuitzak met spuitmondjes (#0 en #102)
☠ Zwarte pareltjes
☠ PME needle modelling tool

Als de meringues in de oven staan, heb je ruim de tijd om je koekjesdeeg klaar te maken. Meng hiervoor de boter op kamertemperatuur met de koekjesmix en kneed dit tot een mooi glad deeg. Zorg er vervolgens voor dat je een groot plat oppervlakte hebt om het deeg uit te kunnen rollen en strooi hier wat bloem op. Rol het deeg tot een plak van ongeveer 5 mm dik en steek met het peperkoekvormpje de koekjes uit het deeg. Als het deeg nog wat plakkerig is, kan je altijd wat meer bloem op het deeg en je deegroller strooien (beter teveel dan te weinig!). Leg de koekjes op de bakplaat en plaats deze voor ca. 1 uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat je koekjes tijdens het bakken niet uitlopen en hun vorm verliezen. Verwarm daarna de oven voor op 175 graden en bak de koekjes in ca. 15 minuten tot ze mooi bruin zijn.

Laat de koekjes volledig afkoelen.

Maak nu de Royal Icing. Meng hiervoor het icing poeder met het water en mix het goed door elkaar. Het is bij icing altijd lastig om de juiste dikte te krijgen, dus het is handig om niet al het water tegelijk bij de mix te voegen. De icing is goed van dikte als je met een lepel een baantje kan trekken en deze langzaamaan weer glad trekt.

Verdeel de icing over twee bakjes en doe in het ene bakje een druppeltje groene kleurstof en roer dit goed door. Doe de inhoud van allebei de bakjes in een spuitzak met een heel klein rond spuitmondje. Spuit op de ene helft van de koekjes een skeletje met de witte icing. Het is eventjes wennen, dus je zou ook eerst op een stukje papier kunnen oefenen. Gebruik de groene icing om eerst een lijn rond de randjes van het koekje te spuiten. Deze lijn laat je een paar minuten opdrogen voordat je de hele vorm opvult met de groene icing. Als er wat oneffenheden zijn ontstaan, kan je deze met de naald glad trekken. Maak met de witte icing rondjes voor de ogen op de groene koekjes en doe hier de zwarte pareltjes in.

Laat de laag goed uitharden en maak nog wat nieuwe icing aan. Doe deze witte icing in een spuitzak met een plat spuitmondje. Spuit hiermee in verschillende richtingen bredere baantjes over de groene mannetjes, waardoor het mummies worden. Laat ook deze icing goed uitharden en klaar zijn je koekjes!

Cupcakes met heksenhoedjes

Ingrediënten:

☠ 400 gram Choco cakemix
☠ 200 gram boter
☠ 200 gram eieren (ca. 3 stuks)
☠ 20 ml water
☠ Zwarte kleurstof
☠ Zwarte en paarse marsepein
☠ 300 gram botercrème mix
☠ 450 gram ongezouten roomboter op kamertempratuur
☠ 375 ml water
☠ Oranje kleurstof

Benodigdheden:

☠ Cupcake cups en cupcake bakvorm
☠ Spuitzak met spuitmondje (#2D)
☠ Halloween sprinkels

Voor de cupcakes heb ik chocolade cakemix gebruikt, omdat je deze beter zwart kan kleuren met kleurstof dan normale cupcakes. Voor de cakejes meng je de cakemix met de boter, de eieren en het water. Voeg een drupje zwarte kleurstof toe aan het mengsel. Mix het vervolgens 5 minuten op een middelmatige snelheid. Verwarm de oven voor op 160 graden en plaats de cupcake cups in de cupcake vorm. Giet het beslag in de cups en zorg er hierbij voor dat je deze voor ongeveer 2/3 vult. De cakejes rijzen dan in de oven mooi tot het randje. Bak de cakejes in ca. 25-30 minuten gaar.

Laat ze goed afkoelen voordat je aan de decoratie begint.

Voor de decoratie heb ik marsepeinen heksenhoedjes gemaakt. Marsepein is vrij makkelijk om mee te werken: kneed het eventjes door en maak dan de gewenste vorm. De hoedjes zijn met zwarte marsepein gemaakt en hebben een dun lintje van paarse marsepein. Dit lintje is makkelijk te maken door een dun sliertje te rollen en deze om de heksenhoed heen te leggen.

Maak als de hoedjes af zijn de botercrème. Roer hiervoor de boter zacht en meng het water met de botercrème mix. Meng dit door elkaar en klop het geheel in ca. 8 minuten op. Kleur de botercrème met een drupje oranje kleurstof. Als de crème nog wat te licht van kleur is, kan je eventueel nog een drupje toevoegen. Doe het mengsel in een spuitzak met spuitmondje en spuit mooie toeven op de cakejes. Plaats op sommige cupcakes de heksenhoedjes en strooi over de anderen wat mooie Halloween sprinkels.

In deze blog heb ik je 3 heerlijk griezelige recepten uitgelegd, maar nu is het aan jou! Ik ben benieuwd wat jij voor mooie Halloween creaties hebt gemaakt, dus ik zou het leuk vinden als je deze met mij deelt. Wie weet delen wij jouw foto(‘s) dan op onze Instagram en Facebook!

Gebruik bij het plaatsen van je foto(‘s) de hashtag #kookwinkeldegruijter of tag ons op @kookwinkeldegruijter!

Heb je een vraag over bovenstaande recepten? Vraag het aan mij of één van mijn collega’s! Je kan ons altijd bereiken via:

Instagram: @Kookwinkeldegruijter
Facebook: @Kookwinkeldegruijter
E-mail: info@kookwinkeldegruijter.com

Of kom gezellig langs in onze winkel!

Groetjes Evi