Welkom op de website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment.
Mis je een product? Neem dan contact met ons op.

Search

Welkom op de website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment. Mis je een product? 
Neem dan contact met ons op.

Help! Welke bakvorm moet ik nemen?

Sinds ik in de kookwinkel werk, ben ik erachter gekomen dat er veel verschillende bakvormen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat het best overweldigend kan zijn, want welk materiaal is ideaal voor jouw baksel? In deze blogpost ga ik je vertellen welke bakvormen onmisbaar zijn in je keuken en wat de voor- en nadelen van de materialen zijn.

Antikleef bakvormen

Ik begin met de meest voorkomende bakvorm; de antikleef variant. Deze bakvorm is waarschijnlijk standaard aanwezig in alle Nederlandse huishoudens. Dit is niet gek, want het materiaal heeft veel voordelen. De vormen zijn makkelijk in gebruik en makkelijk schoon te maken. Ook wordt er tijdens het bakken een gelijke warmteverdeling gecreëerd, waardoor je baksel mooi egaal gaar en lekker krokant wordt. De antikleef vorm is er in veel verschillende kwaliteiten en is bijna in elk warenhuis of supermarkt te verkrijgen. Ik wil je aanraden om goed op te letten bij het kopen van je antikleef vorm, omdat de goedkopere varianten een minder sterke laag hebben. Hierdoor kunnen er snel krassen ontstaan in je vorm en zal de laag zelfs los kunnen komen. Alle antikleefvormen die na 2015 geproduceerd zijn, zijn altijd PFOA-vrij en zijn dan ook niet schadelijk voor de gezondheid. Je hoeft je hier bij een nieuwe aankoop dus geen zorgen over te maken! Als je het toch een minder fijn idee vindt om met een standaard antikleef vorm te werken, kun je altijd gaan voor een bakvorm met een keramische antikleef laag. Deze laag is sterker dan de normale antikleef laag en is dan ook meer bestand tegen krassen.

Het is belangrijk om altijd te kiezen voor een goede kwaliteit vorm. In onze winkel is de bestverkochte lijn op dit moment de Silver Top van het merk Patisse. Deze bakvormen zijn gemaakt van extra zwaar staal met daarop een duurzame antikleef coating. De vorm kan temperaturen aan van tot 230 °C en is erg makkelijk in gebruik. De vormen kunnen helaas niet in de vaatwasser, maar als je je vorm voor het bakken even invet, kun je deze na het gebruik makkelijk met de hand afwassen.

100% siliconen bakvormen

Siliconen vormen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze vormen zijn erg handig, omdat deze onbreekbaar zijn. Je krijgt je baksel makkelijk uit de vorm, want je kan deze er voorzichtig uitdrukken. Een voordeel van een siliconen vorm is dat je deze niet per se hoeft in te vetten. Siliconen vormen geven een mooi resultaat, omdat je baksel er makkelijk uitkomt en er bijvoorbeeld geen kleine stukjes cake achterblijven in de vorm. Een hele fijne eigenschap van siliconen vormen is dat deze gifvrij zijn geproduceerd. De vormen zijn vrij van weekmakers zoals BPA en PVC. Let op, want hier zit wel een maar aan! Kijk bij de aankoop van een siliconen bakvorm goed dat je er eentje van 100% siliconen koopt. Als je een, meestal wat goedkopere, vorm aanschaft, zou het kunnen dat deze gemaakt is van een samenstelling van verschillende stoffen en siliconen. Deze zouden tijdens het bakken kunnen “lekken”, waardoor er oliën van het materiaal vrij kunnen komen. Ook zijn deze vormen vaak slapper, waardoor je cake kan uitzakken tijdens het bakken. In onze winkel zijn de siliconen vormen van 100% siliconen of van 100% platinum siliconen, waardoor je verzekerd bent van een goede kwaliteit. Bovendien zijn de vormen in Europa gemaakt, waarbij de productiekwaliteit goed gewaarborgd wordt. Een nadeel van siliconen bakvormen is dat deze niet tegen een temperatuur van meer dan 200-230 °C kunnen. Let er dus goed op dat je je oven niet warmer zet dan deze temperatuur. Ook is het niet mogelijk om siliconen op een open vuur te gebruiken. Een laatste nadeel is dat je niet met scherpe materialen zoals een mes in de vorm kan, maar dit is natuurlijk bij de meeste bakvormen niet slim om te doen!

Ik wil ook nog even kwijt dat siliconen een aantal keer negatief in het nieuws zijn gekomen. Dit ging dan voornamelijk over de siliconen die in de medische wereld gebruikt worden en er zit een groot verschil tussen deze siliconen en die waaruit de bakvormen bestaan. Het grootste verschil is dat de bakvormen zo gemaakt zijn dat ze tegen hitte kunnen. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het materiaal en hieruit kunnen vooral positieve conclusies getrokken worden, maar als je 100% zeker wilt zijn dat je bakvorm helemaal niet schadelijk is, zal ik toch gaan voor een glazen of sterke aluminium bakvorm.

Glazen bakvormen

Vuurvaste glazen ovenschalen zijn handig om in te bakken. In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven. Een voordeel van glazen ovenschalen is dat deze heel lang meegaan. Er komen niet snel krassen op het glas en de ovenschalen van het merk Pyrex zijn zelfs helemaal krasvrij! Je zou je baksel dus zelfs kunnen snijden terwijl deze nog in de vorm zit. Glas is gezond om te gebruiken, omdat er geen stukjes kunnen afschilferen, zoals bijvoorbeeld bij antikleef coatings het geval kan zijn. Glas is een redelijk goedkoop materiaal en de ovenschalen zijn natuurlijk ook voor overheerlijke ovenschotels en lekkere lasagnes te gebruiken. Deze eigenschappen maken de vuurvaste glazen ovenschaal een must voor in elke keuken! Je moet ze alleen niet laten vallen…

Nordic Ware Cast Aluminium

De bakvormen van Nordic Ware verdienen een apart plaatsje in deze blogpost. De vormen zijn van een hoge kwaliteit gegoten aluminium, waardoor de warmtegeleiding extreem goed is. Het materiaal verspreidt de warmte uitstekend, waardoor je baksel altijd egaal en overal lekker krokant wordt. Een heel groot pluspunt van Nordic Ware vind ik ook dat het merk hele leuke en veel verschillende decoratieve vormen heeft. Het assortiment bevat naast vele mooie tulbandvormen bijvoorbeeld ook bakvormen in de vorm van autootjes, dieren, bloemen en nog veel meer. Genoeg om leuke inspiratie op te doen en zin te krijgen in het bakken van je volgende creatie dus!

Wil je meer weten over bovenstaande of misschien andere materialen? Vraag het aan mij of één van mijn collega’s! Je kan ons altijd bereiken via:
Instagram: @Kookwinkeldegruijter
Facebook: @Kookwinkeldegruijter
E-mail: info@kookwinkeldegruijter.com

Of kom gezellig langs in onze winkel!

Groetjes Evi