Welkom op de website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment.
Mis je een product? Neem dan contact met ons op.

Zoek

Welkom op de website van Kookwinkel de Gruijter! We zijn druk bezig met het toevoegen van ons gehele assortiment. Mis je een product? 
Neem dan contact met ons op.

Forged, vlijmscherp met karakter

Onze Forged collectie is laatst uitgebreid met twee extra designs van Forged. Een goede reden om deze mooie messen via deze blogpost eens extra in het zonnetje te zetten!

De messen zijn niet alleen functioneel en scherp, maar zijn ook een lust voor het oog. Het “gesmede” uiterlijk, zoals Forged het zelf noemt, laat zien dat elk mes met de hand wordt gemaakt. De karakteristieke hamerslagen op de lemmeten zijn op elk mes anders, waardoor je Forged mes echt uniek is!

In deze blogpost schrijf ik over Forged en laat ik zien waarom wij zo enthousiast zijn over deze messen! Om de keuze tussen de verschillende soorten messen makkelijker te maken, zet ik ook op een rijtje waar je de messen het beste voor kan gebruiken. 

Forged is in 2015 begonnen en bracht toen twee verschillende designs op de markt. Na een succesvolle start zijn hier ook andere lijnen aan toegevoegd. Nu heeft Forged zes verschillende messendesigns met bijbehorende leren hoezen. Ook hebben zij twee series om je barbecueavond onvergetelijk te maken: de Churrasco en Flambadou.

Universele messen

Het meest universele mes van Forged is het koksmes. Dit is een veelzijdig mes, waardoor hij

eigenlijk onmisbaar is in je keuken! Je kan er zowel vlees, vis en groenten als kruiden mee snijden. Het lemmet van het koksmes heeft een lengte van ruim 20 cm, waardoor ook grotere stukken vlees gesneden kunnen worden. Wil je toch wat nauwkeuriger werken? Dan is misschien het universele mes wat voor jou. Dit is eigenlijk het kleine broertje van het koksmes en heeft een lemmet van ongeveer 12 cm.

Omdat zowel het koksmes als het universele mes zo veelzijdig is, is de lijst met gerechten die je er mee kan maken ook eindeloos. De messen zijn echte must haves voor elke kookliefhebber, of je nu een hobbykok of een echte professional bent.

Het santokumes is een echte allrounder in de keuken. Je kan er plakjes en blokjes mee snijden, maar het mes is ook te gebruiken voor het fijnsnijden van kruiden of het snipperen van een uitje. Eigenlijk is dit de Japanse variant van het universele koksmes. Forged heeft twee santokumessen, namelijk een grotere versie met een lemmet van 18 cm en een wat kleinere met een lemmetlengte van 14 cm. Het verschil met het koksmes is dat het snijvlak wat rechter loopt, waardoor de manier van snijden net anders is. Je snijdt met de santoku namelijk meer met het bovenste stuk van de snede (de snijkant), waardoor je mes steeds horizontaal kan blijven. 

Vleesmessen

Als je een groot stuk vlees wilt portioneren voor je het bijvoorbeeld op de barbecue legt, heb je een groot mes nodig. Het slagersmes van Forged is hier uitermate geschikt voor! Je snijdt moeiteloos mooie plakken van het vlees. De ronding aan de bovenkant van het lemmet is kenmerkend voor een slagersmes en maakt het villen gemakkelijk.

Om je stuk vlees van het bot te snijden, heb je een uitbeenmes nodig. Het mes is lang en heeft een smal lemmet, waardoor je makkelijk langs een stuk bot kan snijden.

Wil je je vlees na het bakken of braden in mooie gelijke stukken serveren? Dan moet je het stuk vlees trancheren. Het vleesmes van Forged is hier ideaal voor. Het lemmet van het mes is lang en smal, waardoor het vlees niet aan het mes blijft plakken. Hierdoor blijven je plakjes strak en krijg je dus een mooi gesneden stukje vlees op je bord! 

Groentemessen

Om dun te snijden of om groente of kruiden fijn te hakken, gebruik je de hakbijl. De Nakiri (= Japans groentemes) is perfect om flinterdunne plakjes mee te snijden.

Het kleinste mesje van Forged is het schilmes. Hiermee schil je je groenten en fruit, maar je kan hem ook gebruiken voor kleine handelingen.

Broodmes

Om de messencollectie compleet te maken, kan ook het broodmes natuurlijk niet ontbreken. De fijne kartels zorgen ervoor dat je moeiteloos door je brood gaat. Ook grotere groente- en fruitsoorten zoals pompoen, ananas en meloenen zijn met dit mes gemakkelijk te snijden.

Overige artikelen

Om je messen scherp te houden heeft Forged ook een diamanten aanzetstaal. Hiermee zorg je ervoor dat bramen die in je lemmet zijn ontstaan, weer in de snijrichting gaan staan. Het aanzetstaal slijpt het mes dus niet. Als je je botte messen wel wilt laten slijpen, kan dat trouwens wel bij ons. Eens in de twee maanden komt namelijk de Hollandse Slijpservice bij ons langs. U kunt de messen in onze winkel inleveren en de dag na het slijpen weer ophalen. Meer informatie over prijzen en de aankomende slijpdatum kan je op onze website vinden.

Om je messen netjes en veilig op te bergen, verkopen wij ook de leren hoezen van Forged. Deze passen op alle messen, behalve op die van de Katai serie.

De verschillende designs

Wij hebben in onze winkel op dit moment 4 verschillende messenlijnen van Forged: de Intense, Olive, Sebra en de Katai series. Verder bestaan ook nog de Brute en de VG10, die wij ook eventueel voor je kunnen bestellen. 

Intense

De Intense messen zijn vervaardigd uit Japans staal met een hardheid van 58 op de Rockwell schaal. Dit is een schaal waarmee de hardheid van een materiaal wordt aangegeven. De messen zijn volledig van staal en het handvat heeft een dichtgewerkte krop, waardoor er geen vuil tussen je handvat en het lemmet kan komen. De hamerslagen zijn bij de Intense serie iets meer weg gepolijst, waardoor het mes een nette en rustige uitstraling heeft.

Olive

Zoals de naam het al zegt, hebben de messen in de Olive serie olijvenhouten handvaten. Deze mooie en harde houtsoort zorgt voor een chique uitstraling van je mes. Net als de Intense serie, zijn de Olive messen vervaardigd uit hard Japans staal (58 op de Rockwell schaal). De messen hebben een stoere aanblik, maar het olijfhout zorgt ook voor een verfijnde en stijlvolle look. 

Sebra

Ook de Sebra-messen zijn van dezelfde staalsoort als de twee andere bovenstaande series. Deze messen hebben een heft van een donkere houtsoort, wat de uitstraling chique maakt. Het rode randje aan de bovenkant van het handvat draagt bij aan een extra warm aanblik. 

Katai

De Katai-messen zijn gemaakt van het hardere Japanse VG10 staal (60 op de Rockwell schaal). Het ontwerp is gebaseerd op golfachtige vormen, wat je ook goed ziet in de kromming van het heft. Voor sommigen ligt zo’n handvat lekkerder in de hand dan een recht handvat, maar dit kan voor iedereen verschillen. Het heft van de messen is gemaakt van wortelhout en is hierdoor qua kleur en houtstructuur nooit hetzelfde. Na het slaan van het staal is het lemmet nog extra bewerkt met een fijnere hamer, waardoor de hamerslagen nog unieker zijn en een mooie uitstraling geven.

Ben je net als wij enthousiast geworden over Forged? In onze webshop kan je de messen uit onze collectie vinden. Twijfel je nog of wil je de messen in het echt zien? Kom langs in onze winkel om de messen even vast te houden. Bij de aankoop van een mes is het namelijk altijd belangrijk dat hij goed in de hand ligt. Zoals ze bij Forged zelf zeggen: een Forged mes is meer dan een keukenhulp, het is een verlengstuk van jezelf.

Heb je een vraag over Forged? Of over één van onze andere producten? Vraag het aan mij of één van mijn collega’s! Je kan ons altijd bereiken via:

Instagram: @Kookwinkeldegruijter
Facebook: @Kookwinkeldegruijter
E-mail: info@kookwinkeldegruijter.com

Of kom gezellig langs in onze winkel!

Groetjes Evi!

De mooie foto’s in deze blogpost zijn gemaakt door Lina.