Wanneer en waarom vieren we Carnaval?
Op 11 november om 11 uur 11 begint het officiële carnavalsseizoen.
Deze datum is gekozen omdat 11 het getal is van de gekken en dwazen.
De datum van Carnaval hangt samen met datum van Eerste Paasdag.
40 dagen voor Pasen begint de vastentijd en Carnaval gaat daar aan vooraf.
Tijdens de vasten mag je geen alcohol, vlees, snoep etc. Omdat je dit tijdens het vasten moet missen wordt er in de dagen voor Aswoensdag flink feest gevierd.
Dat je verkleed gaat komt uit oudere tradities waarbij men vrolijk gekleed feestvierde omdat
de lente weer was begonnen. Maar er wordt ook gesuggereerd dat we ons verkleden om onherkenbaar lekker te feesten.
Voor allerlei verkleedkleding, pruiken, maskers en accessoires kun je terecht op onze feestzolder!
Voor deze last minute carnaval kun je daar zeker terecht! Maar ook voor andere themafeesten of verjaardagen, denk dan vooral aan feestversieringen en (helium)ballonnen
(Foto:Boland)
Carnaval wordt vooral gevierd in de provincies onder de rivieren maar ook andere delen van ons land weten het feest te waarderen. De steden die meedoen met Carnaval krijgen ook een ander naam zoals Klompengat, Lampegat, Muggendonk, Apestad en vergeet Kielegat niet. Er worden in veel dorpen en steden optochten gehouden met muziek, praalwagens en groepen.
( Foto: Nathalie Sprenkels de Graaf)
Typische Carnaval gerechten:
NONNEVOTTEN
Dit is een een lekkernij uit Limburg , ze zijn vernoemd naar het achterwerk (vot) van de non. Traditioneel een traktatie bij Nieuwjaar of carnaval.
Aantal: 20 tot 25 stuks
Bereidingstijd: 2,5 uur
DIT HEB JE NODIG:
- 500 g bloem
- 1 tl zout
- 125 ml volle melk (kamertemperatuur)
- 7 g gedroogde gist
- 75 g witte basterdsuiker
- 175 g boter (kamertemperatuur)
- 2 eieren (kamertemperatuur)
- 100 g fijne kristalsuiker
ZO GA JE TE WERK:
Neem de bloem en zeef die boven een kom, doe er aan de rand van de kom het zout bij. Maak een kuiltje in het midden en voeg alle overige ingrediënten toe (behalve de kristalsuiker). Kneed met de hand of de machine tot een soepel en zacht deeg.
Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek. Kneed het deeg nog even licht door en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif met wat extra bloem als dat nodig is.
Snijd stroken van het deeg van zo’n 2 tot 3 centimeter breed en 15 centimeter lang. Gebruik eventueel een pizzaroller. Uit het deeg haalt u zo’n 20 tot 25 stukjes deeg. Leg in iedere strook deeg een losse knoop en leg ze op een bakplaat. Dek deze knoopjes af met huishoudfolie en laat ze een half uur rijzen.
Bak de nonnevotten op 170 graden in zonnebloemolie. Draai ze af en toe om, totdat ze aan beide kanten mooi goudbruin worden.
Vul een diep bord met de fijne kristalsuiker. Haal de nonnevotten uit de olie, laat ze even uitlekken op keukenpapier en wentel ze direct door de kristalsuiker.
BOEREMOOS MET BRAADWORST
Dit is wat je nodig hebt:
- 1 flinke braadworst
- vleeskruiden
- 1 zak boerenkool
- 600 gram kruimige aardappels
- 1 zak gerookte spekjes
- Grove mosterd
- jus
- kruidenazijn
- zout/peper
Zo maak je het:
Kruid de worst met de vleeskruiden. Bak de worst aan beide zijdes mooi aan met wat boter. Voeg daarna een beetje lauw water toe en leg het deksel op de pan en laat de worst op suddervuur gaar worden.
In een grote pan doe je eerst de aardappels en strooi daar zout overheen. Wanneer de aardappels koken voeg je de boerenkool toe (zorg dat het onder water staat). Laat het nog 20 minuten gaar koken .
Terwijl de beide pannen opstaan bak je in een klein koekenpannetje de spekjes lekker krokant en bewaar je het vet om straks de boerenkool meet te stampen.
Giet het vocht af van de boerenkool en aardappels doe er een beetje roomboter en het spekvet bij. Voeg
zout en peper en wat kruidenazijn toe en stamp het geheel tot “Moos”. Mix er de spekjes doorheen.
Eet smakelijk!!
Waar je ook Carnaval viert, in je stad, in je stamkroeg of je eigen feestje bouwt, maak er een gezellige feest van! ALAAF!